• Begrijpelijk schrijven op taalniveau B1

Deze cursus bieden we in verschillende versies. Bijvoorbeeld als een korte masterclass, gericht op bewustwording en tips. Maar ook als volledige cursus, met als doel kunnen schrijven in begrijpelijke taal. Daarnaast verzorgen we ook presentaties over laaggeletterdheid. De volledige cursus begrijpelijk communiceren op taalniveau B1 bestaat uit verschillende modules:

  1. Introductie over begrijpelijk communiceren

Feiten en cijfers over geletterdheid, taalniveaus en taalvaardigheid. Bewustwording van hoe mensen lezen op papier en digitaal. Het belang van een goede vormgeving en een toegankelijke, prettig leesbare tekst.

  1. Leren schrijven in begrijpelijke taal

Onduidelijkheid voorkomen met heldere, begrijpelijke zinnen en algemeen bekende woorden. Herkennen van taalconstructies die een tekst moeilijker maken. Herschrijven van ingewikkelde zinnen en vervangen of uitleggen van moeilijke woorden.

  1. Correct en creatief schrijven

Foutloos schrijven met de juiste toon en stijl. Eentonigheid voorkomen door de lezer te boeien met een aantrekkelijke, creatieve schrijfstijl.


  • Klantvriendelijke brieven en e-mails schrijven

Een cursus over duidelijk zijn en tegelijk respectvol en vriendelijk. Een goede brief of e-mail is overzichtelijk, uitnodigend, duidelijk en vriendelijk. Maar hoe doe je dat snel en goed? In deze cursus leer je hoe je razendsnel een klantvriendelijke brief of e-mail kunt schrijven. Je ontdekt hoe je zorgt voor een goede opbouw en een toegankelijke, scanbare tekst. En hoe je de tekst kort en duidelijk houdt, met een respectvolle, positieve en vriendelijke toon.


  • Aantrekkelijke beleidsteksten, memo’s en rapporten

In deze cursus leer je compacte, heldere beleidsteksten te schrijven. Je leert complexe teksten en vakkennis te vertalen in prettig leesbare memo’s en rapporten. In de cursus bespreken we vragen als: hoe houd je rekening met de bestuurlijke visie en context? Hoe creëer je draagvlak, overtuig je de lezer en zorg je voor een verbindende tekst? En ook: hoe zorg je voor overzicht, hoe blijf je bij de kern en voorkom je onnodige details en hoe schrijf je helder, eigentijds, wervend en goed beargumenteerd?


  • Foutloos schrijven

Hoe voorkom je taalfouten? En hoe spoor je ze op voordat je een tekst verstuurt? Iedereen maakt wel eens taalfouten en vrijwel iedereen geneert zich ervoor. Taalfouten komen slordig over; ze geven de lezer een negatieve indruk van de schrijver. Omgekeerd draagt een verzorgde tekst bij aan een positief beeld. In deze cursus leer je fouten te voorkomen. Aan de orde komen veel gemaakte taalfouten. Je krijgt handige tips die je helpen om foutloos te schrijven. Ook is er veel ruimte om te oefenen, uiteraard met je eigen teksten en met de taalregels waar jij moeite mee hebt.


  • Eindredactie

Ben je een ervaren schrijver? En wil je teksten snel en goed kunnen redigeren en collega’s op een opbouwende manier helpen en adviseren? Dan is onze cursus over eindredactie echt iets voor jou. Je leert waar je op moet letten bij het lezen en beoordelen van teksten. En hoe je een tekst snel en efficiënt kunt redigeren. Daarnaast leer je hoe je collega’s kunt begeleiden en hoe je op een constructieve manier commentaar kunt geven op een tekst. Hiervoor gebruiken we een model waarbij je leert een probleem zo te verwoorden dat je collega niet in de verdediging schiet. Ook leer je hoe je de ontvanger kunt motiveren het probleem zelf op te lossen.
.


  • Aansprekende, succesvolle offertes schrijven

Speciaal voor dienstverlenende bedrijven ontwikkelde Leene Communicatie Academie de cursus ‘Winnend Offreren’. Deze cursus is gebaseerd op inzichten uit de gedragspsychologie, gecombineerd met kwantitatief onderzoek onder ruim 500 inkopers van zakelijke diensten.

Ontdek hoe je het verschil kunt maken met een offerte die pakkend is geschreven: duidelijk en overtuigend, toegesneden op de beoordelaars en inspelend op de context waarin het vraagstuk speelt.

In deze training maak je in vogelvlucht kennis met marketingtechnieken die de overtuigingskracht van offertes kunnen vergroten. Je raakt gestimuleerd je te verdiepen in degenen die over je offerte gaan beslissen.

In het programma is verder aandacht voor een heldere en overzichtelijke structuur en voor wervend, helder, eigentijds en overtuigend schrijven. Ook is er aandacht voor stijl- taal- en spelfouten. Want de kwaliteit van de offerte, ook taalkundig, is een voorspeller van de kwaliteit van de dienstverlening die opdrachtgevers van ons mogen verwachten.

Trainingen Schrijven & Redactie

Meer weten over deze trainingen? Neem contact op met Martijn van der Wind.